Cart - € 0,00
Tel: 0591 - 745095

The Lodge Den Ham

The Lodge is een blokhut die voor recreatie geschikt is.

Een van onze klanten die deze blokhut heeft gebouwd, wilde panelen hebben om deze in het dak van de blokhut te integreren.
Het resultaat mag er echt zijn. Iets om trots op te zijn.

thelodge03 thelodge10

 

Wij wensen HAHA Recreatie veel zonuren toe.

Wil u graag een keertje in deze blokhut logeren? www.haharecreatie.nl

REGELING WAARDE VERMEERDERING BEVINGSGEBIED GRONINGEN

REGELING WAARDE VERMEERDERING

Huiseigenaren afkomstig uit ‘De negen gemeenten’ kunnen vanaf 6 november 2014 een vergoeding krijgen voor energiebesparende maatregelen. De premie van de Tijdelijke Regeling Waardevermeerdering kan oplopen tot 4000 euro. Maandag 9 februari hebben de provincie Groningen en de betrokken Groninger gemeenten met minister Kamp aanvullende afspraken gemaakt over aanpak van de negatieve gevolgen van de gaswinning in Groningen. Aan de hand hiervan is besloten om naast inwoners van de negen gemeenten, ook inwoners van de gemeenten Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer in aanmerking te laten komen voor de regeling Waardevermeerdering.Zodra dit besluit officieel is vastgesteld zal dit bekend worden gemaakt op onze website en kunnen inwoners van Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer een aanvraag indienen viawww.snn.eu/waardevermeerdering/aanvragen.

Let op. De regeling Waardevermeerdering is gericht op energiebesparing. Naast gebruik te maken van deze subsidie, kunt u wellicht ook gebruik maken van de regeling schadeherstel. Kijk voor meer informatie hierover op www.centrumveiligwonen.nl.

Wanneer kom ik in aanmerking?

U dient woningeigenaar te zijn in één van de volgende negen gemeenten binnen het gaswinningsgebied: Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Ten Boer, Slochteren, De Marne, Bedum of Winsum.

Daarnaast is minimaal één van de onderstaande opmerkingen op u van toepassing:

 • U heeft een schriftelijk advies gekregen van de NAM voor bouwkundig versterkende maatregelen.
 • U bent eigenaar van een woning in de negen gemeenten waaraan de NAM een schade van ten minste € 1.000,- heeft vastgesteld in categorie A of B;
 • U heeft een woning gekocht of opgeleverd gekregen binnen de negen gemeenten op of ná 17 januari 2014.

Geen particulier?

Bent u wel eigenaar van de woning maar betreft het niet uw hoofdverblijf? Zakelijk gerechtigden kunnen ook gebruik maken van de regeling voor huurwoningen die meer dan 1.000 euro schade hebben of waar bouwkundige versterkingen aan uitgevoerd worden. Wilt u als zakelijk gerechtigde een aanvraag indienen? Kijk dan op de pagina “Aanvragen zakelijk”.

Welke maatregelen worden gesubsidieerd?
U kunt subsidie aanvragen voor de volgende energiebesparende maatregelen:

 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Gevelisolatie
 • Muurisolatie
 • HR++(+)glas (inclusief kozijnen)
 • Combiketel met hoog rendement
 • Zonnepanelen en zonnecollectoren
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Warmte- koudeopslag
 • Technieken voor warmteterugwinning

Daarnaast kunt u subsidie ontvangen voor het krijgen van een Energie Prestatie Advies. Dit is een advies van een gecertificeerde adviseur over efficiënter energiegebruik in uw woning. Het maximale subsidiebedrag van €4.000,- per woning is inclusief het Energie Prestatie Advies. De subsidiabele kosten kunnen niet hoger zijn dan de gemaakte kosten. Wel ontvangt u het hele bedrag van €4.000,- indien u deze kosten (of hoger) opgeeft.

Heeft u al opdracht gegeven?

De Tijdelijke Regeling Waardevermeerdering gaat gelden met terugwerkende kracht vanaf 17 januari 2014. Bent u een huiseigenaar en heeft u op of na deze datum energiebesparende maatregelen getroffen aan uw woning? Dan kunt u toch nog een subsidieaanvraag indienen.

Opwekken versus teruglevering

Opwekking versus teruglevering
De zonnepanelen zijn geplaatst en de eerste periode kijkt u dagelijks op het display van de omvormer om te zien hoeveel deze opwekken. Nieuwsgierig zoekt u de meterstand van de teruglevermeter op. Tot uw verbazing is deze veel lager dan de stand op de omvormer. Hoe kan dit?
Opwekking

Zonnepanelen produceren energie. Deze gelijkstroom wordt door de omvormer omgezet in wisselstroom, zodat het bruikbaar wordt voor uw huishoudelijke apparaten. De omvormer wordt aangesloten op een groep in uw meterkast. Op deze manier voedt u uw woning meteen met uw eigen opgewekte elektriciteit. Vaak zit er bij of in de omvormer een display. Deze registreert uw opgewekte energie.

De opgewekte stroom wordt dus meteen gebruikt, maar u bent natuurlijk niet de hele dag thuis. Wat gebeurt er met de zonnestroom als uw huishoudelijke apparaten niet aan staan.

Teruglevering

Op momenten dat de productie van energie hoger is dan de vraag naar energie in uw woning, ontstaat er overcapaciteit. De overproductie wordt teruggevoed in het net. Dit noemen we teruglevering. De waarde van teruglevering is dus altijd lager dan de waarde van opwekking.

Opwekken-vs-Terugleveren

Elektriciteitsmeter

In uw meterkast zit de hoofdmeter. Deze huurt u van uw netbeheerder. De meter registreert uw verbruik uit het net. Op het moment dat u zelf energie gaat produceren ontstaat er een nieuwe situatie. De meter moet namelijk overweg kunnen met de teruglevering van stroom. Is uw meter geschikt voor (registratie van) teruglevering? Dit kunt u informeren bij uw netbeheerder.

Eenvoudig energie en geld besparen

Zonnepanelen zijn een ideale manier om zelf voor uw energievoorziening te zorgen. Het is schoon, duurzaam en op de lange termijn zeker lonend. Het vergt wel een aanloop in tijd en een investering, maar zult u zeker terugverdienen. Er zijn echter ook vele manieren waarop u direct, zonder grote investering ook energie kunt besparen. Door onderstaande 5 tips na te leven kunt u tot meer dan € 500 per jaar besparen!

 1. Douche 1 minuut korter

Douchen zorgt bij een gemiddeld huishouden  voor 80 procent van het waterverbruik. Een gemiddeld huishouden verbruikt in totaal 110 liter water per dag. Daarbij moet dus ook een groot gedeelte verwarmd worden. De hoeveelheid water die u bespaart is gemiddeld 5.000 liter water en 33 kubieke meter gas. In uw portemonnee scheelt dat bijna dertig euro per jaar.

 1. Was uw vuile was kouder

De energie en water die u wasmachine verbruikt zijn substantieel. Door iets kouder te wassen wordt uw was nog steeds uitstekend schoon, maar bespaard u wel de nodige energie. Een gemiddeld huishouden kan hiermee € 35 per jaar besparen door de temperatuur terug te brengen van 60 graden naar 40 graden.

 1. Zet de thermostaat een graadje lager.

Door de verwarming overdag1 graad terug te draaien kan er maar liefst zeven procent energie worden bespaard. Dat lijkt op het eerste oog wellicht niet zo veel, maar in uw portemonnee levert deze energie besparing een leuk extraatje op van gemiddeld € 60 per jaar. Hebt u het een beetje fris, kies dan eerder voor warmere kleding.

 1. Kies voor de energie die u verbruikt voor goedkope energie

Indien je nog niet zelfvoorzienend bent zult u energie moeten afnemen van een energieleverancier. Hierin is echter wel de grootste besparing te realiseren. Al meer dan 10 jaar bent u volledig vrij in de keuze van een energieleverancier. De tarieven die ze aanbieden kunnen echter fors verschillen, terwijl uw energieverbruik exact hetzelfde is. In extreme gevallen betaalt u voor goedkope energie € 400 per jaar minder dan bij dure energie en een gemiddeld huishouden kan nog altijd € 170 besparen door over te stappen. www.goedkope-energie.org biedt inzicht in de tarieven van de energieleveranciers. Mocht u er niet zelf uitkomen hebben ze zelfs een handige klantenservice. Ze houden zelfs rekening met allerlei exclusieve acteis en aanbiedingen, waardoor u nooit meer betaald  dan bij de aanbieder zelf.

 1. Kook op gas indien mogelijk.

De prijs voor stroom ligt hoger dan voor gas. Om u een vergelijk te geven tussen beiden: een gaskookplaat verbruikt voor het koken gemiddeld bijna 40 kubieke meter gas, terwijl een elektrische kookplaat bijna 200 kilowattuur elektriciteit nodig heeft. Wellicht dat deze getallen u nog niet zoveel zeggen, maar gezien de huidige marktprijzen van gas bedraagt dit een bedrag van 20 euro voor koken op gas terwijl koken op elektriciteit 50 tot 60 euro kost.  Na een aantal jaar scheelt u dit dus honderden euro’s.

 

Zonne-energie opwekken met onzichtbare zonnecellen

Zonne-energie opwekken met onzichtbare zonnecellen

Zonne-energie opwekken met onzichtbare zonnecollectoren

Onzichtbaar zonne-energie opwekken via het raam, je telefoon of een ander plat apparaat? Als het aan de onderzoekers van de Michigan State University ligt is dat geen toekomst muziek meer. Zij hebben nieuwe zonnecollectoren ontwikkeld waar men dwars doorheen kan kijken.

Hoewel het idee niet helemaal nieuw is, behaalden eerdere ‘zeer gekleurde versies’ slechte resultaten. De energie productie was inefficiënt en het materiaal was te heftig gekleurd. “Niemand wil achter gekleurd glas zitten.” zegt Richard Lunt van het MSU’s College of Engineering. “Het geeft een gevoel alsof je in een disco bent beland”.

Het is nu voor het eerst dat het onderzoekers is gelukt om volledig transparant materiaal te ontwikkelen, luminescent solar concentrator (LSC), waarmee tegelijkertijd veel energie wordt opgewekt.

Het nieuwe ‘zonne-energie-oogstsysteem’ gebruikt kleine organische moleculen die alleen de energie van de niet zichtbare golflengtes van de zon in zich opnemen. Deze energie laat het materiaal gedoseerd los, met een heel specifieke lichtfrequentie. Dit licht wordt geleid naar de rand van het systeem, waar het wordt omgezet naar elektriciteit door dunne streepjes fotovoltaïsche zonnecellen.

Doordat het materiaal geen licht absorbeert of uitstraalt lijkt het voor het menselijk oog volledig transparant. 

Eén van de grote voordelen van dit nieuwe materiaal is de flexibiliteit, waardoor het straks heel veel meer energie op kan wekken.

Op dit moment is het rendement slechts één procent, terwijl dat van andere cellen rond de zeven procent ligt. De onderzoekers verwachten op korte termijn een rendement van vijf procent te halen.

Nieuws over zonnepanelen

Blij zijn we met de nieuwe samenwerking die Solarsunroofs is aangegaan met Enexis.
Enexis is voor een groot deel van Nederland verantwoordelijk voor de levering van gas en elektriciteit.
Solarsunroofs is gespecialiseerd in het plaatsen van zonne-energie systemen om zelf energie op te kunnen wekken.
Deze systemen worden vaak op het net van Enexis aangesloten. Solarsunroofs is dan ook van mening dat de communicatie tussen beide partijen veel beter zal worden.

www.zelfenergieproduceren.nl

Zonnepanelen per 1 maart goedkoper door BTW-verlaging

De coalitie van PvdA, VVD, SGP, D66, SGP heeft op 13 februari overeenstemming bereikt over de aanpak van de problemen op de woningmarkt. Onderdeel van het pakket aan maatregelen is een investeringsimpuls voor de woningmarkt en de bouw.

De BTW op verbouwingen en renovatiewerken in de bestaande bouw wordt per 1 maart voor een jaar verlaagd naar 6%. Dat betekent dat alleen de ‘arbeid’ (de montagekosten van zonnepanelen) onder het lage btw-tarief van 6 procent komt bij werkzaamheden die vanaf 1 maart 2013 worden uitgevoerd en gefactureerd. Het verlaagde tarief is niet van toepassing als de werkzaamheden vóór 1 maart zijn uitgevoerd, maar na 1 maart worden gefactureerd.

Verder zou dan als voorwaarde gelden dat de zonnepanelen worden gemonteerd op woningen die ouder zijn dan twee jaar. Met de BTW-verlaging op de arbeid en de nog steeds geldende subsidie op zonnepanelen voor particulieren (en fiscale voordelen voor bedrijven) is de aanschaf van zonnepanelen wel erg interessant geworden.

Wilt u meer weten? Solarsunroofs kan u meer informatie geven.

Meer geld voor duurzame ondernemers

DEN HAAG – De overheid trekt komend jaar 3 miljard euro uit om ondernemers te steunen die aan de slag willen met het duurzaam opwekken van energie.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) meldt de Tweede Kamer maandag dat deze groene projecten er mede voor moeten zorgen dat in 2020 16 procent van alle energie duurzaam wordt opgewekt.

”Duurzame energie is niet alleen van belang voor een gezondere economie, maar biedt ondernemers ook kansen. Daarom stellen we meer geld beschikbaar. Ook zorgen we ervoor dat ondernemers zo veel mogelijk zekerheid krijgen bij hun investering door de spelregels niet te veranderen”, aldus Kamp.

Zonnepanelen

In 2012 was er 1,7 miljard beschikbaar voor dit doel. Het geld gaat naar steun aan projecten om energie op te wekken via bijvoorbeeld zonnepanelen, aardwarmte en de vergisting van mest en afvalstoffen.

Deze energie is duurder dan energie van gas en kolen, maar het prijsverschil kan kleiner worden door de duurzame technieken verder te ontwikkelen. Het nu gereserveerde bedrag is om dat te stimuleren. Vanaf 1 april 2013 kunnen ondernemers een aanvraag indienen.

De Europese doelstellingen dat elke Europees land in 2020, 14 % van hun Energie duurzaam opwekt, wordt door Nederland niet gehaald?

Zeker is dat het aandeel duurzame, groene, energie productie nu slechts 4,25% is en als er geen ingrijpende maatregelen volgen zal het einddoel niet worden gehaald.

Dit is de conclusie van een onlangs verschenen rapport van de Rabobank. De verwachting is dat onze regering in 2014 met forse extra investeringen moet komen om het eind doel te kunnen halen.

Als dat niet gebeurt dan blijft Nederland in 2020 op 9 procent steken. Alleen Belgie, Luxemburg en Engeland doe het nog slechter.

Chaos groeit rond subsidie zonnepanelen

DEN HAAG – De chaos rond zonnepanelen in Nederland groeit. Het is niet duidelijk of de beloofde subsidie van 15 procent voor particulieren vanaf 1 juli beschikbaar komt. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu meldde dat gisteren maar trok die datum schielijk in.

De voorwaarden moeten nog worden uitgewerkt en worden ‘spoedig’ bekend, aldus de woordvoerder.

Ook is niet duidelijk hoeveel geld er beschikbaar komt. Staatssecretaris Joop Atsma schreef de Tweede Kamer dat 22 miljoen is gereserveerd voor subsidies aan particulieren. De regeling gaat in 2012 in en eindigt in 2013. “Wij gaan uit van de 52 miljoen euro die is toegezegd in het Lente-akkoord: 22 miljoen dit jaar en 30 volgend jaar.